SCHRIJVER

Gedurende de jaren '80 is Rudolf Hecke actief als dichter/performer en opent menig poëzietreffen waar hij voldoende volgelingen aan overhoudt om zijn poëziebundels 'Ik wil weg van alle dagen voor vandaag' en 'La chaotica' uit te verkopen en een gekoesterde briefwisseling met Simon Vinkenoog, Johnny Van Doorn en Hugo Claus. In die periode schrijft hij ook een nooit uitgegeven theatermonoloog 'Wagner'.

De jaren die volgen ligt de nadruk vooral op het schrijven van songteksten, Nederlandstalige en Engelstalige, voor eigen projecten en voor anderen.

Vanaf 2008 werkt Rudolf aan de eerste Nederlandstalige biografie van Serge Gainsbourg die in december 2012 uitkomt bij uitgeverij EPO en door de pers lovend wordt onthaald. In 2013 start er een lezing/ muzikale conférence tournee rond het boek met Rudolf als verteller/performer. De tour evolueert van bibliotheken en boekhandels naar culturele centra en theaters en deed tot op heden meer dan 80 locaties aan met als voorlopig hoogtepunt De Roma. De optredensreeks wordt in 2017 (ook in Nederland) vervolgd. http://www.amourmonstre.be

De biografie is ondertussen aan haar tweede druk toe en Rudolf schrijft aan een vervolg.

Mei 2016  is er het literair debuut Wondenland (uitgeverij Vrijdag). Een roman, een parallelroman (i.s.m. prof Dirk De Wachter) en een cd met originele composities van Rudolf. Rudolf vertaalt het boek in een gelijknamige muziektheatervoorstelling die vanaf juni op de planken staat.

 

!cid_1C74BE2A-47B7-4FC0-ABB9-71DC2D5CE11F@home

(Rudolf Hecke - Dirk De Wachter, foto: Kris Verdonck)

 

MUZIKANT

Geboren in 1961 hield Rudolf zich gedurende zijn kinderjaren bij voorkeur bezig met het met door vader gemaakte instrumenten op een cassette recordertje opnemen van eigen songs: geluiden tegen het volwassen worden. 

In 1982 tourde hij als componist/gitarist van Company of State doorheen Europa. Commerciëel gezien blonk de band niet uit tussen haar ‘industrial noize’ tijdsgenoten, maar hun live-shows waren de extreemste van het moment.

In 1988 verscheen het eerste solo album van Rudolf Hecke God=doG spelled backwards. 

Humo zag in Rudolf 'de nieuwe koning van de underground'  en De Morgen (Dirk Steenhaut) verkoos de lp tot plaat van het jaar .

In 1990 volgde de tweede solo lp Naked and still hungry, een verwijzing naar Charles Bukowski en de start van een lange reeks club & zaaloptredens (o.a. als support van Björk, Bob Geldof, Iggy Pop, Van der Graaf Generator) met leden van Aroma di Amore, The Neon Judgement en Pas-de-deux in de begeleidingsband.

In 1991 vormde Rudolf met zangeres Meredith Pop In Wonderland, De combinatie van haar unieke stemgeluid en Rudolfs psychedelische popsongs sloeg commerciëel zeer aan. Hits.

Hun samenwerking met Woodstock legende Melanie was één van de vele hoogtepunten;

In 2000 opende Rudolfs opnamestudio Studio Factasy de deuren. Dat jaar ook richtte hij de band The Incredible Time Machine op. Hun debuutalbum The legendary lost radio show was opgevat als een verloren gewaande radio uitzending met oa de stemmen van Thé Lau, Kommil Foo, Guy Swinnen, Bart Peeters, Yasmine, Julien Put, Zaki, Guy De Pré.

Er volgde een lange reeks concerten met als bijzondere gasten de ondertussen helaas overleden Mariska Veres (Shocking Blue) en Armand.

In 2002 componeerde hij voor de achttien jarige r&b zangeres Yasmina Karraz de soulballad 'Take this heart'. Een hit.

Eind 2015 schreef hij 'On top' de eerste single van soulzangeres De Havilland, een radiohit, opgepikt door Sony Benelux. Hij zet zich aan het schrijven voor haar eerste album (release najaar 2016).

Begin 2016 schrijft hij een duet voor Elsje Helewaut en zichzelf 'Let's not give a damn' . Productie Ian Caple (Tindersticks). Nachtradio.

Hij componeert de muziek voor Wondenland, cross-over opera gearrangeerd door Geert Van der Straeten en gezongen door mezzosopraan Marianne Vliegen. Gaststem: Nikkie Van Lierop.

DSC07219

(Rudolf Hecke - Marianne Vliegen - Geert Van der Straeten, foto: Brigitte Maloens)